vrijdag 28 september 2018

Boeken over aardbevingen

Het was Maarten Praamstra, de immer oplettende redacteur bij SLAG, als eerste opgevallen: er verschijnen dit najaar verschillende romans over de aardbevingen in Groningen. Het duurde even voor de aardbevingsproblematiek in de kijker van de rest van Nederland kwam, nu komt die dus ook in boeken terecht.

Terwijl er al eerder twee opvallende boeken over gaswinning en aardbevingen verschenen, een roman een het boek dat alle achtergronden onderzoekt:


Najaar 2015 verscheen BOEM! Roman over liefde en aardbevingen (let op de titel!), de zeer opmerkelijke roman van Bill Mensema.
De gaskolonie is het standaardboek geworden met de achtergronden van de Groningse tragedie. Dat verscheen voorjaar 2016 en is inmiddels aan de derde druk toe. De auteurs wonnen met dit boek in 2017 de Groninger Persprijs.

Onlangs verscheen Gasland van Louis Stiller (nog aanwezig als interviewer bij de lancering van De gaskolonie). En Praamstra signaleerde voor de komende maanden Martine de Jong met de roman De aanloopman, Schokland van Saskia Goldschmidt; en tijdens Het grote Gebeuren presenteert Jan Mulder zijn roman Liefde & aardbevingen (let op de titel!).
En eerder was van Frans Hempen al de thriller Woudbloem verschenen.

Dit vraagt om een inventieve boekhandel die er straks een tafeltje van maakt...
Zeker is dat je ze allemaal teug zult vinden bij Groninger Boeken.

Update 6 november:
Joep van Ruiten plaatste in het Dagblad van het Noorden dit overzicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten