dinsdag 31 juli 2018

Verwacht 6: Paul Gellings

Een bekende naam is belangrijker dan kwaliteit. Zo lijkt het te werken in de literatuur, bij de krant, in de wereld van de tv-shows. Paul Gellings schreef er een satirische roman over. Die gaat in november bij Uitgeverij Passage verschijnenPaul Gellings: De wereld als leugen (roman)

Een gemarginaliseerde schrijver beleeft tijdens het boekenbal een romance met de bekendste talkshowhost van het land en wordt vervolgens tot haar biograaf bestempeld. Deze liefdesgeschiedenis is tegelijk een satire op de hedendaagse literaire wereld, waarin ook redacties van kranten en talkshows grondig op de hak genomen worden.

Niet de literaire kwaliteit, maar de bekendheid of de mediastatus van de schrijver is vaak doorslaggevend voor succes. Hoofdpersoon Milan Hartwich is schrijver van een klein maar fijn literair oeuvre, dat echter grotendeels onbelicht is gebleven. Wanneer hij van Amsterdam verhuist naar een dorp in de provincie kan hij bij de regionale krant als columnist aan de slag. Al snel blijkt de hoofdredactie een dubbele agenda te hebben. Steun vindt Milan niettemin bij Tijl Kramer, de schrijver-journalist van de oude stempel die voor dezelfde krant werkt, een notoire dwarsligger met wie hij het aan het einde van de middag in een café lekker kan  slempen. Intussen is hij  begonnen aan zijn biografieopdracht, maar als hij daarmee naar buiten komt, ontmoet hij niet alleen scepsis en regelrechte afwijzing, hij dreigt het ook nog eens met een maffia-achtig milieu aan de stok te krijgen. Lukt het hem uiteindelijk daaraan te ontsnappen? Dat is de vraag.

Paul Gellings leidt de lezer met subtiele spot door dit verhaal. Daarbij bedient hij zich van goed gedoseerde hilariteit, ironische literatuurbeschouwingen, sprookjesachtige elementen en een verbijsterende inkijk in criminele activiteiten.

De wereld als leugen is een even bijtend als vrolijk boek.

ISBN 97890 5452 362 8 / NUR 301 / 250 pagina’s / 12,5 x 20 cm / € 18,90
Omslag: Ruurd de Boer, DBDdesign

Presentatie donderdagavond 15 november bij Waanders in Zwolle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten