dinsdag 24 juli 2018

Verwacht 2: Nick ter Wal over Ferdinand Langen

Nick ter Wal won vorig jaar het Hendrik de Vries-stipendium van de gemeente Groningen voor zijn plan een boek te schrijven over Ferdinand Langen. Daar is hij nu druk mee bezig, getuige ook dit filmpje. In december verschijnt De schrijfmachine bij Uitgeverij Passage en in de najaarsfolder gaat dat aldus beschreven worden:


Nick ter Wal: De schrijfmachine - over Ferdinand Langen

Op 20 juli 2016 overleed Ferdinand Langen, toen de oudste nog levende schrijver van Nederland. Nick ter Wal erfde zijn Smith Corona, de elektrische schrijfmachine waar Langen altijd op had gewerkt.

Ferdinand Langen debuteerde in de oorlogsjaren, maar hield begin jaren zestig op met schrijven. Met publiceren, althans. Hij maakte carrière in marketing en reclame. Het oeuvre van Ferdinand Langen verdween in de mist van de tijd. In de biografieën van Simon Carmiggelt, Lucebert en Gerard Reve werd Ferdinand Langen een voetnoot.

In De schrijfmachine staat de Groninger schrijver zelf centraal. Ter Wal beschrijft Langens entree in de literatuur, onderzoekt het succes van diens humoristische romans en ontdekt welke impact de Tweede Wereldoorlog op Langens leven en werk heeft gehad. Een belangrijke bron voor het verhaal is de omvangrijke briefwisseling die de dertigjarige debutant en de negentigjarige mastodont hebben gevoerd. De schrijfmachine is een persoonlijke biografische schets, geschreven op Langens eigen schrijfmachine.

Nick ter Wal (1983) is antiquaar, tijdschriftredacteur en, volgens het Dagblad van het Noorden, ‘specialist literair erfgoed’. Sinds 2008 verschijnen zijn notities over boeken op de veelgelezen website Artistiek Bureau. Het door hem samengestelde brievenboek De kunst is mijn slagveld van Nanne Tepper kreeg in 2016 veel lof.

ISBN 97890 5452 364 2 / NUR 321 / 60 pagina’s / 15 x 20 cm / € 14,50
Vormgeving Jelmar Geertsma
presentatie 15 december tijdens festival Wildvang te Groningen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten