vrijdag 2 februari 2018

Herdenkingsavond Eddy Koekkoek


Op 16 januari overleed Eddy Koekkoek. Deze zanger, kroegeigenaar en enthousiasmeur heeft veel betekend voor Groningen, de reacties in de (sociale) media getuigden daarvan. Zijn legendarische café Koekkoek was een podium voor muziek, en elke woensdagavond voor literatuur. Dan begon om één uur 's nacht 'Nachtspraak', een literair programma opgezet door Bart FM Droog die ook als barkeeper in de kroeg werkte.

In de tweede helft van de jaren '90 trad daar de toongevende nieuwe lichting Groninger schrijvers en dichters aan, mensen als Ruben van Gogh, Albertina Soepboer, Ronald Ohlsen, Karel ten Haaf, Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Kasper Peters, Tsead Bruinja, Petra Else Jekel. Daarnaast wist de organisator opkomend (en gevestigd)literaire talent uit het hele land naar het nachtcafé te trekken: Diana Ozon, Adriaan Bontebal. Keith Armstrong (UK), Erik Jan Harmens, Didi de Paris (B), Hans Plomp, Tommy Wieringa, Menno Wigman (verdomme: nu ook al dood) en Arjan Witte. In het archief van Bart FM Droog vind je een uitstekende terugblik op Nachtspraak.

Bijzonder was ook dat de nieuwe Groninger lichting in opstand kwam tegen het destijds weliswaar ruim gesubsidieerd maar tamelijk grijs en belegen geworden literatuurfestival in de stad, en een tegenhanger organiseerde: Winterschifting. Uiteraard ook weer in café Koekkoek. Latere festivals als Dichters in de Prinsentuin en Poëziemarathon ontstonden ook in deze kringen.

Het café ging failliet, de gezondheid van Eddy verslechterde. Hij scharrelde nog wat bij de Kroeg van Klaas rond en was steeds bezig met het maken met muziek. Vorige jaar interviewde Igor Wijnker hem nog voor zijn boek Rock City. Dat leverde een laatste, ontroerende portret op:Vanavond is er dan een herdenkingsavond voor Eddy Koekkoek, in de Kroeg van Klaas (Oosterweg 26, Groningen). Dit café is nu een trefpunt voor muzikanten en literatoren. De avond begint om negen uur. Igor Wijnker zal voorlezen uit het laatste interview met Eddy.

Uit het persbericht van de Kroeg van Klaas:
16 januari is Eddy Koekkoek overleden. Om hier gezamenlijk bij stil te staan is er een informele herdenkingsavond georganiseerd in de Kroeg van Klaas, waar Eddy stamgast was, veel opgetreden heeft en waarvoor hij tot het laatst de website en Facebooksite bijhield.
Bevriende muzikanten spelen nummers van Eddy, (m.m.v. oud-bandgenoten van Eddy: Roel Plieger, Erik Poort, Gerrit Veen, Lou Leeuw, Martien Stienstra en Wessel Baptist)

Bart FM Droog treedt op met een spoken-word tekst, Igor Wijnker leest een kort verhaaltje over Eddy voor en een aantal muzikanten (o.a. Sly, Collins en Ismaël) van de African Jam, die ooit zijn oorsprong had in Café Koekkoek spelen een paar nummers om Eddy te eren.

Daarnaast wordt er heel veel videomateriaal vertoond waaronder veel muziekclips van Eddy Koekkoek , solo en met bands als Eddy & The Race en Eddy @ The Seventh Song.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten