woensdag 3 januari 2018

Prijs

Eigenlijk had ik vandaag nog leesvakantie. Dan doe je er goed aan je smartphone buiten bereik te leggen en je niks aan te trekken van bliepjes en knipperende lampjes. Maar vandaag leek het op een gegeven moment wel of stoom van het apparaat afkwam.

Wat was er aan de hand? Wel dit:

====== persbericht (van SLAG)======

Anton Scheepstra wint Kees van der Hoefprijs 2018


Uitgever Anton Scheepstra wint de Kees van der Hoef Prijs 2018. Zo maakt Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) vandaag – 3 januari, de verjaardag van Kees van der Hoef – bekend. 

De jury, bestaande uit de voorzitter van SLAG, Anton Brand, de Stadsdichter van Groningen, Lilian Zielstra en de winnaar van de vorige editie, Inge Kappert van Stichting Poëziepaleis, vindt dat Anton Scheepstra de afgelopen jaren een bijdrage van betekenis heeft geleverd aan het literaire klimaat in Groningen.

Scheepstra is uitgever van Uitgeverij Passage (sinds 1991), die in 2016 haar vijfentwintigjarige jubileum vierde. Anton Scheepstra heeft zijn uitgeverij in die vijfentwintig jaar uitgebouwd tot een huis voor talentvolle auteurs uit Noord-Nederland en ver daar buiten. Hij is actief in het literaire leven van Groningen en Noord-Nederland. Zo was Scheepstra voorzitter van het stichtingsbestuur en organisatiebureau van de Stichting Poëziemarathon, bestuurslid van Dichters in de Prinsentuin en redactielid bij LetterenStad. Hij was mede-initiator en bestuurslid van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen en hij was meedenker aan de ThaalTheaternacht in Emmen, bedenker en organisator van Proza Proeven en redactielid van De Magie van het Boek.

De Kees van der Hoef Prijs 2018 wordt uitgereikt aan Anton Scheepstra in het eerste weekend van de Boekenweek, en wel op zondagmiddag 11 maart 2018 van 15.00 uur – 17.00 uur in de Groninger Forum Bibliotheek. Dan vind ook de bekendmaking van de winnaars van de prijs voor het Beste Groninger Boek 2018 plaats.

De Kees van der Hoef Prijs werd in 2008 voor het eerst uitgereikt aan Kees van der Hoef zelf. De prijs is naar Van der Hoef vernoemd omdat hij jarenlang de kar heeft getrokken in het literaire leven in de stad Groningen. Mede dankzij zijn inspanningen werd een basis gecreëerd waarop anderen konden voortbouwen en Groningen kon uitgroeien tot het literair centrum dat het vandaag de dag is. Eerdere winnaars zijn Tsead Bruinja, Coen Peppelenbos, Marleen Vermooten en stichting Poëziepaleis. Sinds 2016 wordt de prijs elke twee jaar uitgereikt door Stichting Literaire Activiteiten Groningen.

==== einde persbericht====

Ik ben Kees van der Hoef vervolgens even op gaan zoeken om hem te feliciteren voor zijn verjaardag. Dat werd erg gewaardeerd. Kees belooft er op 11 maart bij te zijn.

Intussen ben ik bijzonder aangenaam verrast door de vele felicitaties op allerlei manieren en via alle moderne wegen. Iedereen hartelijk dank daarvoor.


Op de foto: gesprek met Kees van der Hoef tijdens het jubileumfeest (tevens presentatie van het jubileumboek) van boekhandel Godert Walter in de Lutherse Kerk afgelopen oktober. (foto: Jos Jansen op de Haar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten