woensdag 6 september 2017

Mata Hari bij Het Nationale Ballet

Binnengekomen persbericht. Het Nationale Ballet gaat Mijn Mata Hari ook verkopen in de eigen winkel in de Stopera in Amsterdam.

Nationale Opera & Ballet
Amsterdam, 6 september 2017
Persbericht
 
 
MATA HARI TERUG BIJ
HET NATIONALE BALLET
 
* succesvolle nieuwe productie van Het Nationale Ballet terug op het podium.
* reprise rond de honderdste sterfdag Mata Hari

* voorstellingen van 14 oktober tot en met 3 november in Nationale Opera & Ballet
 
Op 15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat Mata Hari geëxecuteerd werd. Een dag eerder, op 14 oktober, keert Mata Hari de nieuwe productie van Het Nationale Ballet terug op het podium.
Het nieuwe, grootschalige ballet over het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari ging in het voorjaar van 2016 met groot succes in wereldpremière bij Het Nationale Ballet. Het ballet verbeeldt in filmische scènes het leven van de Friese Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde.
Mata Hari is van zaterdag 14 oktober tot en met vrijdag 3 november 2017 te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Choreograaf Ted Brandsen zoomde vooral in op Mata Hari’s vermogen om zichzelf ‘als een Madonna of Lady Gaga van honderd jaar terug – steeds opnieuw uit te vinden’. Daarbij is het vooral haar overlevingsdrang, haar wil om hoe dan ook iets van haar leven te maken, die Ted Brandsen raken.
‘Het gewone, reële leven was voor haar te klein, dus maakte ze dat leven groter, creëerde ze haar eigen realiteit.’
'Mata Hari’s persoonlijkheid is', zegt librettist Janine Brogt, 'groter dan het leven zelf. Haar handelingen waren altijd theatraal, van een geïntensiveerde realiteit. Ze was een godin, duivelin, tovenares, diva, verschoppelinge. Ze was net zo veranderlijk als het weer, had tientallen gezichten. Ze is een mysterie, een droom, een mythe.'
De pers over Mata Hari:
“Rijke, weelderige scenes (…) Met zijn enscenering heeft Ted Brandsen een indrukwekkend monument gecreëerd (…) een lust voor het oog.” (SWR Radio Duitsland, Natali Kurth)
“Mata Hari is een grootschalig ballet en er is uitgepakt (…) fraaie kostuums (…) inventieve decors (…) Ook de keuze van Tarik O’Regan als componist is een gelukkige.” (De Telegraaf, Bertjan ter Braak ****)
“Een daverend Gesamtkunstwerk (…) Grote, wervelende groepsstukken en krachtige duetten wisselen elkaar af. (…) daverende uitvoering van de dansers.” (Theaterkrant.nl, Marcelle Schots ****)

Meer Mata Hari in oktober
De honderdste sterfdag van Mata Hari is reden voor het Fries Museum om de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit te houden. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet het publiek Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is vanaf 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Op zaterdag 28 oktober geeft Ted Brandsen de choreograaf van Mata Hari en tevens directeur van Het Nationale Ballet, samen met Mata Hari dramaturge Janine Brogt een lezing over Mata Hari in het Fries Museum. https://www.friesmuseum.nl/mata-hari
 
Half oktober verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact het boek Moed en Overmoed, leven en tijd van Mata Hari. Auteurs Angela Dekker en Jessica Voeten ontrafelen het mysterie Mata-Hari aan de hand van nieuwe, onbekende bronnen. Ze ontdoen de ‘femme fatale en spionne’ van haar stereotype en dringen diep door in alle stadia van haar leven in Nederland, Nederlands-Indië en Europa. http://www.atlascontact.nl/boek/moed-en-overmoed/

Eveneens Half oktober verschijnt bij uitgeverij Passage het boek Mijn Mata Hari. Journalist Hanneke Boonstra reisde vele locaties af waar Mata Hari ooit verbleef. Ze sprak met schrijvers, filmmakers en tal van deskundigen. Ze bezocht Mata Hari-veilingen en volgde de voorbereiding voor de tentoonstelling in Leeuwarden. Voor het museum schreef Boonstra blogs rond het fenomeen Mata Hari die nu zijn gebundeld in een boek waarin het meeste materiaal dat op de tentoonstelling te zien is, ook in is verwerkt.
http://www.uitgeverijpassage.nl/content/view/468/56/

Mata Hari CreditsChoreografie: Ted Brandsen
Libretto: Janine Brogt
Muziek: Tarik O’Regan
Decor- en lichtontwerp: Clement & Sanôu
Kostuumontwerp: François-Noël Cherpin
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
 
Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet
Za. 14 (première), zo 15*, di. 17,  do. 19, za. 21, vr. 27, za. 28, zo. 29*, ma. 30 oktober &
wo.
01, do. 02 & vr. 03 november 2017
Aanvang: 20.15 uur / *14.00 uur

Toegangsprijzen:
Vanaf € 19,- tot € 84,-
Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar
last minute studenten: € 15,-
                                              
Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl
 
Extra activiteiten
* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.
 
Fotocredit header: Anna Tsygankova als Mata Hari
Foto: Petrovsky & Ramone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten