woensdag 19 juli 2017

De mythe van Mata Hari

Het is bijna honderd jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd. Nou werden er in 1917 miljoenen mensen vermoord, maar deze ene dame uit Leeuwarden spreekt ook nu nog zeer tot de verbeelding. Het Fries Museum wijdt dit najaar een grote tentoonstelling aan een deze mythische dochter van Friesland.

Hanneke Boonstra (wij kennen haar oa, als de voormalige hoofdredacteur van de Universiteitskrant) is ook gefascineerd door deze bijzondere vrouw. Zij onderzoekt hoe in de afgelopen honderd jaar Mata Hari in romans, films, schilderijen en op andere wijze voort is blijven leven. Daarover schrijft ze in blogs voor het Fries Museum. Deze week verscheen bijvoorbeeld het blog Mata Hari in Parijs. Daarin staan de locaties die je in Parijs in het spoor van Mata Hari moet bezoeken.


Deze blogs zijn we, samen met echt fantastisch illustratiemateriaal, aan het verzamelen voor het boek Mijn Mata Hari. Dat gaan we presenteren op 15 oktober, op de dag dat de executie precies honderd jaar geleden plaatsvond. Die presentatie gaat plaatsvinden in het Fries Museum, waar dan net die grote Mata Hari-tentoonstelling geopend is (daar te zien tot in april).

Mijn Mata Hari wordt geen biografie. Het boek gaat een overzicht geven van wat deze vrouw in de kunsten en daarbuiten teweeg heeft gebracht. Het probeert de mythe die Mata Hari wereldwijd geworden is te ontrafelen. Daarbij sluit het wel nauw aan bij de tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden.

Meer nieuws volgt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten