dinsdag 24 januari 2017

Stadsdichters op tournee

De laatste dagen tikken weg voor de huidige stadsdichter van Groningen: Kasper Peters. De stad mag heel blij zijn met de enthousiasmerend inzet die Peters twee jaar lang voor de poëzie heeft gegeven. Met name zijn activiteiten voor schooljeugd hebben veel betekent. Zaterdagavond gaat de burgemeester tijdens een van de vele bijeenkomsten van de Poëziemarathon bekend maken wie nieuwe stadsdichter zal worden. Kandidaten konden zich hiervoor bij de gemeente opgeven, waarna een jury, bestaande uit Margriet van der Waal, Gijs Lensink en Guus Termeer,  de inzendingen beoordeelde en een kandidaat voorgedragen heeft aan het college van burgemeester & wethouders. Het zal ons benieuwen (eindelijk weer eens een vrouw?).

Het stadsdichterschap in Groningen bestaat alweer sinds 2002 en heeft veel navolging gekregen elders in Nederland en Vlaanderen. Bijzonder is dat de zeven stadsdichters die we tot nu toe gekend hebben deze week voor het eerst samen op tournee gaan; vrijdag en zaterdag kun je ze in Stad en Ommeland tegenkomen:


Donderdag begint de Poëzieweek. In Groningen wordt die avond de winnaar van de VSB Poëzieprijs bekend gemaakt. Kijk verder naar het volledige overzicht van het programma van de Poëziemarathon in Groningen. Joep van Ruiten maakte zijn jaarlijkse overzicht van alle poëzieactiviteiten in het Noorden.

Bij Uitgeverij Passage verschenen dichtbundels van Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Anneke Claus, Joost Oomen en Kasper Peters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten