zaterdag 1 oktober 2016

Uitgeverij Passage bestaat 25 jaar

In oktober vieren we dat 25 jaar geleden het eerste boek bij Uitgeverij Passage verscheen. Op 25 oktober 1991 presenteerden we namelijk in een van de cafés van Sjoerd Kooistra het kroegenboek De verleiding van Groningen, geschreven door Remco in't Hof. Daar zouden twee drukken (6000 exemplaren) en nog een special editie (4000 exx) van verkocht worden.

Vijfentwintig jaar later staan we met twee nieuwe boeken stil bij dit jubileum.In de eerste plaats bereiden auteurs, vormgevers en fotografen een verrassing voor uitgever Anton Scheepstra voor. Zij maken nu eens een boek voor hem. En behalve het feit dat dit boek eraan komt, weet de uitgever van niks. Hij vist wel eens wat, maar de deelnemers hullen zich in groot stilzwijgen.

Wat wel bekend is dat die jubileumuitgave PSSG gaat heten. Op 23 oktober komt er een feest voor intimi (dat wil zeggen: voor de mensen die aan het boek meewerken), maar er komt ook nog een publieksfeest en wel vrijdagmiddag 28 oktober bij boekhandel Van der Velde, A-Kerkhof. Bericht daarover volgt.

PSSG wordt een door liefst drie vormgevers vormgegeven boek, geheel in kleur en met bijdragen van de meeste auteurs van Uitgeverij Passage. En het mooie is: het komt ook gewoon te koop in de boekwinkel. Voor slechts een tientje.

Daarnaast wilde Uitgeverij Passage de stad waar zij al 25 jaar functioneert eren met een echt heel mooi boek. Dat wordt het Palet van Groningen. Dit door Frans Westra geschreven* boek gaan we op vrijdagmiddag 14 oktober uitreiken aan de burgemeester van Groningen. Ook hierover elders op dit blog meer nieuws. Vanwege het jubleumfeest geven we de rest van het jaar ook nog eens vijf euro korting op dit boek.


* geschreven is eigenlijk een term die in dit geval wat zuinig in. Want Westra is ook jaren bezig geweest met research, verzamelen en verkennen. Hij heeft zijn kennis van de stad Groningen aangenaam en toegankelijk neergeschreven en samen met vormgever Ruurd de Boer ook nog een voor een visueel aantrekkelijk boek gezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten