woensdag 5 oktober 2016

Een nieuwe schaaknovelle

Op 15 oktober opent het Hoogeveen Open Schaaktoernooi. Zestien schaakgrootmeester trede daar aan. Met deelnemers uit Nederland, India, Duitsland, Hongarije, Italië, Turkije, Oekraïne en Costa Rica heeft men een mooi internationale wedstrijd.

Ook verder is deze organisatie bepaald niet van de koude grond. Eerder al zaten zij achter de bundel Schaakgedichten en verleenden ze een schrijfopdracht aan Gerrit Krol. Dit jaar kreeg Jan Veenstra het verzoek een schaaknovelle te schrijven. Dat werd De secondant, en dat boek wordt gepresenteerd bij de opening van het toernooi op 15 oktober.


In De secondant kijkt 'oom Jan' terug op de turbulente periode dat hij een wereldkampioen begeleidde bij zijn voorbereidingen voor een beslissende match. Beide heren hebben een wat stekelige verhouding tot elkaar blijkt als ze zich teruggetrokken hebben in de Zwitserse bergen. Met bergwandelingen trachten ze de moed erin te houden, maar ook dat ontspoort. Jan Veenstra kent zijn klassieken uit de literatuur over schaken en beschikt over voldoende eigenzinnigheid er toch weer een bijzonder verhaal van te maken.

De secondant is vanaf 18 oktober in de boekhandel verkrijgbaar en via internet te bestellen op onze site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten