woensdag 17 augustus 2016

Wie zijn die Hobbyrockers?

Het zal zo'n twaalfeneenhalf jaar geleden zijn dat ik voor het eerst het 'stinkhok' bezocht. De aanwijzingen waren duidelijk: Peperstraat, deur rechts van hardrockcafé De Ster. Achter die deur zat een aantal trappen, die de bezoeker uiteindelijk op een zolderverdieping bracht alwaar iets van een appartement was afgetimmerd. Het was de ruimte waar een keurige in Leeuwarden wonende familieman zijn Groningse onderkomen had. Een pied-à-terre zou je dus kunnen zeggen, maar dat is een veel te net woord voor dit met de vreemdste parafernalia, enige eigengemaakte schilderijen en ondefinieerbare oude meuk volgestouwde kamertje. Het stonk er inderdaad ook. En er was vieze koffie en daarna gelukkig veel bier, beide van de Aldi.

Hier vergaderden de Hobbyrockers. Sommigen daarvan kende ik wel in het dagelijks leven als creatieve professionals, maar als Hobbyrockers waren ze toch anders. Het leek meer op een geheim genootschap. Van die vergadering, zo bleek, hoefde ik me niet al te veel voor te stellen. Iedereen riep maar wat aan leuk ideeën, waarop anderen dat weer overtroefden, waarop... nou ja, enzovoorts. Het klonk allemaal niet zo constructief, als wist de voorzitter (de man van het stinkhok) daar achteraf wel weer een hilarisch verslag van te schrijven. En men dronk bier, blikjes vol met bier. Van de Aldi.

Reden voor mijn bezoek was dan men bij een eerdere brainstormsessie het lumineuze idee had opgevat om na verschillend 8 mm-filmpjes, het bijzonder onregelmatig verschijnend periodiek de Hobbyrocker en het organiseren van avonden nu dan een encyclopedie uit te gaan brengen. Waarom ook niet? Maar laten we dan bij het begin beginnen, bij een eerste deel, omvattend lemma's die beginnen bij de letters A, B en C. En of dit wat voor Uitgeverij Passage zou zijn.

Nou kende ik die Hobbyrockers en hun voortbrengselen wel. Ik was een keer op een Hobbyrock-filmavond in Vera. Eén van die 8 mm-filmpjes zien, betekent dat je voor eeuwig fan ben. Die avond werden er een stuk of vijf vertoond.  Dus een boek met deze club uitbrengen: dat was een goed plan. Enige voorwaarde: ze brengen dit als Hobbyrockers, dus niet als de personen die ik in het dagelijkse leven ook wel onder andere namen ken. En die andere namen zouden ook niet genoemd gaan worden.

Inmiddels zijn we jaren verder. Want zo'n plan bedenken onder genot van de nodige biertjes van de Aldi is een ding, dat verder uitwerken is punt twee. Vooral omdat iedereen nogal druk bleek met overige (creactieve) werkzaamheden. Maar nu komt hij er echt. Een crowdfundingactie leverde voldoende intekenaars op, en komende zondag gaan we De Grote, Dikke Hobbyrock Encyclopdie in Groningen presenteren. Lees hier de uitnodiging. Mijn aanwezig op de vergadering heeft er ook nog tot geleid dat ik in elk geval tweemaal figureer in deze bijzondere encyclopedie.

Maar wie zijn die Hobbyrockkers dan eigenlijk? Friezen die in Groningen gingen studeren, elkaar vonden in eenzelfde gevoel voor noordelijke humor en aparte ideeën. En dat dan nog uitvoereden ook. Gelukkig maakte Reyer Boxem deze geweldige groepsfoto van de heren.


Op deze foto vlnr: JBG Halma, Daddy O la la, De Jonge Boschfazant, Crazy Gerry, de Kesanova (voorzitter), R.S., St. Nyk, Henkie Heinekes en De Nap.

Wat de lezer rest is genieten van de 440 pagina's humor, kolder en slapstick die deze uniek Encyclopedie biedt... Vanaf eind deze maand in de boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten