woensdag 23 maart 2016

De doos van Passage: hekeldichten

De doos van Passage gaat ook een bloemlezing bevatten, en niet zo maar een: eindelijk komt er weer eens een anthologie met hekeldichten. Dat is toch minstens tientalen jaren geleden. Ik proef iets wat bedorven is, luidt de titel en die is ontleed aan een gedicht van Wouter Godijn. De samenstellers hebben de gehele Nederlandse letterkundige doorzocht en vonden prachtige voorbeelden van dichterlijke boosheid door de eeuwen heen. Door hun kiene indeling in goed gevonden rubrieken, presenteert de redactie een inzichtelijk overzicht van dit genre.


De flaptekst:

Boosheid is van alle tijden, daar ongenuanceerd over raaskallen ook. Het is dan weer aan de dichter om kwaadaardigheid om te vormen tot een literaire stijl, tot hekeldichten. Deze bundel presenteert voor het eerst in jaren een overzicht uit die uit woede ontstane poëzie uit de Nederlandse Letteren.

Dichters in deze bundel zijn kwaad op andere landen, andere mensen, de wetenschap, de politiek, God en de goddelozen en ook op elkaar. Ten onrechte wordt gedacht dat hekeldichten om te lachen zijn, deze bloemlezing laat zien dat hekeldichten (ook) groots, ernstig en complex kunnen zijn. Al met al demonstreert deze bundel vooral dat beschimpen mooi kan zijn, vooral als het in stijl gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten