maandag 9 november 2015

De doos van Passage: Paul Gellings

Tien dichtbundels in een keer in een cassette uitgeven, dat is voor Uitgeverij Passage de methode om anno 2015 poëzie uit te kunnen brengen. Het project is De doos van Passage gedoopt. Met crowdfunding maken we dit vervolgens mogelijk. Er zijn dus ondersteuners nodig. Teken daarom in op De doos van Passage.

Het plan voor de cassette is inmiddels wel redelijk bekend gemaakt. Het wordt tijd de individuele dichtbundels stuk voor stuk voor te stellen, in willekeurige volgorde. Hier de eerste: Café Egidius van Paul Gellings.Café Egidius is de vijfde dichtbundel van Paul Gellings en bevat een keuze aan gedichten die hij vanaf zijn vorige bundel De stem van de herfst (2004) heeft geschreven. 

Het geheel bestaat uit twee afdelingen. De eerste is met een knipoog naar Rilke getiteld Nieuwe beelden en nodigt de lezer op beeldende wijze uit een reis te maken langs herinneringen, locaties, jaargetijden, van de terugkeer van Anne Frank tot het fluisteren van Willem Wilmink achter een muur, van Amsterdam tot Efeze, van een hommage aan Pieter Breughel de Oude tot een pastiche op Joost van den Vondel, van terrassen tot dodenakkers en terug.  Werk dat even visueel als plastisch is en tegelijk een raadselachtige, onzegbare en onzichtbare werkelijkheid in zich draagt. 

De tweede afdeling heet Oude meesters en bestaat uit door Gellings vertaalde gedichten van klassieke dichters, zoals onder meer Charles Baudelaire, Stefan George en Philip Larkin. Daarmee legt hij niet alleen een zekere verwantschap aan de dag maar brengt ook minder bekende internationale poëzie onder de aandacht van het publiek.     


Let op: deze en de andere negen dichtbundels kunnen alleen verschijnen als we voldoende intekenaars op De doos van Passage hebben. We zoeken er nog 33!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten