woensdag 18 november 2015

BOEM! is verschenen

Koelkastmagneetjes. Die kregen de bezoekers van de boekpresentatie van BOEM! afgelopen zondag mee. Omslagvormgever Joppe van der Spoel had zijn belettering omgevormd tot koelkastmagneetjes en met zijn 3D-printer uitgedraaid.


Het was stampvol in café De Bres. Vele fans van Bill Mensema waren getuige van de geboorte van zijn nieuwe roman. Het is met 420 pagina's de dikste roman van Bill tot nu toe. Het boek kent een verhaal in het verhaal. Dat tweede verhaal is gedrukt op lichtgrijze pagina's. De snijzijde van het boek heeft daardoor ook nog een leuke speklagen gekregen.

Op de foto is het moment gevat waarop Bill op de uitgeverij zijn nieuwe roman bewondert.


Boem! is inderdaad een bijzondere, onalledaagse roman. Het boek gaat over, zoals de ondertitel belooft, liefde en aardbevingen. Maar kijk ook eens naar wat hoofdstuktitels:
- De avond van de benoeming van de nieuwe stadsdichter
- Bij De Doorgedraaide Wereld
- Op de prozaclub
- Als het begin maar goed is (deel 1 t/m 12)
- Recapituleren met Marleen
- #Dikke.Lul
- Alain interviewt de commissaris (en Bill)
- Op weg naar Hongerige Wolf
en je weet meteen dat er in deze roman veel mee aan de hand is. Hoe kijken mensen buiten het aardbevingsgebied naar aardbevingen? Hoe graag worden dan clowneske Groningers voor de camera gesleept? Hoe zijn de verhouding in de Groningse literaire wereld? En wat te doen als overspel door een camera is vastgelegd?

Daarbij: het goede gevoel voor humor heeft Bill niet in de steek gelaten. Er komen onverbiddelijk grappige scenes in voor (waaronder een seksscene) en als geen ander weet Bill om te gaan met een literaire vorm van slapstick. Zijn soepel en rake manier van formuleren maken ook dit boek tot een niet weg te leggen boek.
De ondertoon van BOEM! blijft echter steeds serieus. Niet alleen is dit de eerste roman waarin de problemen rond de aardebevingen in Groningen uitgediept worden, het verhaal gaat ook over liefde in alle stadia. Uiteindelijk gaat BOEM! over het maken van keuzen, de juiste keuze.

Een week voor de presentatie interviewde Rosa Timmer de schrijver op het festival Het grote Gebeuren. Dat in aanwezigheid van Max van den Berg, want een personages met zijn naam heeft de belangrijkste bijrol in BOEM!


Bill Mensema: BOEM! - het boek is nu overal verkrijgbaar, binnen en buiten het aardbevingsgebied. Vraag erom bij je favoriete boekhandelaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten