maandag 12 oktober 2015

Drie presentaties Marten Toonder senior

Zaterdag verschijnt Marten Toonder senior.
Hoe een analfabete plattelandsjongen zich opwerkte tot zeekapitein, voor zijn zoon comics uit Amerika meebracht, en zo de vader werd van een van onze bekendste striptekenaars.
Boekpresentatie en tevens opening van een prachtige tentoonstelling over Senior zijn komende zaterdag in Warffum, zie de uitnodiging.


Naast deze lancering doen we nóg tweemaal een presentatie rond deze biografie:

Groningen
donderdag 29 oktober, 20.00 uur: avond met biograaf Erik de Graaf bij boekhandel Godert Walter.

Rotterdam
zondag 1 november, 14.30: Rotterdamse presentatie in boekhandel Bosch & De Jong op Katendrecht.
Het waarom van deze presentatie in Rotterdam:
Na een leven in bittere armoede op het Groningse platteland vertrok Toonder in 1899 naar Rotterdam om als matroos aan te monsteren op de grote vaart. Met veel geluk, talent en doorzettingsvermogen leerde hij alsnog lezen en schrijven, haalde hij zijn stuurmandiploma’s en klom hij op tot kapitein op de grote vaart bij de Rotterdamse rederij Van Nievelt Goudriaan & Co.  Tientallen jaren was Rotterdam Toonders thuishaven. Hij woonde in zeemanshuizen aan de Schiedamsedijk en op Katendrecht, vertrok op zijn zeereizen vanaf de Veerkade en woonde op verschillende Rotterdamse adressen. Zijn zoon Marten Toonder junior, de latere striptekenaar, werd geboren in de Thorbeckestraat op het Noordereiland.
 Alle reden om ook in Rotterdam een presentatie van deze biografie te houden. Dat doen we doen op Katendrecht op een plek met een rijk maritiem verleden. De biograaf zal daar een korte lezing houden, waarin hij vooral ingaat op het zeevarende deel in het leven van Marten Toonder senior. Na afloop signeert de auteur.
Toegang voor de presentaties is gratis en voor iedereen.
De tentoonstelling in Het Hoogelandmuseum in Warffum is nog tot en met april 2016 te bezichtigen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten