donderdag 30 juli 2015

Dichters in het Donker

(Ontvangen Persbericht "Dichters in het Donker")

Locatie : Koepeltje in het Sterrebos (Groningen)
Datum woensdag 19 augustus
Aanvang: 21.00 uur
Entee gratis

In het Kader van 'Sterrebos Live' organiseren Bert Katerberg en Marleen Vermooten op woensdag19 augustus "Dichters in het Donker" in het koepeltje van het Sterrebos. De voorstelling begint om 21.00 uur als de duisternis langzaam zijn intrede doet. Op het schaars verlichte podium met zijn mooie akoestiek en met het geruis van bomen op de achtergrond komen de teksten van de 13 deelnemende dichters goed tot hun recht.

Het is een gemeleerd gezelschap dat het publiek voorgeschoteld krijgt en een breed scala aan stijlen. De ene dichter heeft een ietwat schuchtere ingetogen voordracht en de ander slingert met veel stemverheffing en armgebaren zij teksten de wereld in.

Er is aandacht voor jong talent maar ook oude rotten in het vak komen aan het woord.

Zo treedt bijvoorbeeld de Jonge Dichter des Vaderlands Maaike Rijntjes uit Zwolle op (op 4 oktober 2014 verkozen uit dichttalenten onder de 18 jaar) evenals Henrike Vellinga, die het drie maal tot de finale van Doe maar Dichtmaar schopte (een initiatief van Het Poëziepaleis voor dichters van 12-18 jaar).

Er zijn af en toe crossovers naar spoken word zoals bijvoorbeeld het geval is bij de 20-jarige student Engels Steven Gilbers, rapper in hart en nieren. Hij schrijft

Engelstalige teksten waarin 'storytelling' en 'wordplay' elkaar aanvullen.

Een aantal dichters zijn huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen geweest en een aantal is lid van De Dichtclub.Sommige deelnemers hebben hun sporen al ruim verdiend in de schrijverswereld:

Renée Luth is naast dichter ook filmmaakster en geeft poëzieworkshops. Dat laatste geldt ook voor huidig Stadsdichter Kasper Peters en zijn voorganger Joost Oomen. Hubert Klaver met zijn gegroefde gelaat is ook een vertouwd gezicht in de Groninger poëziescene.

Karel ten Haaf presenteert de avond en brengt ook zelf werk ten gehore.

Tussen de twee sets met gedichten door zorgt Harry Niehof voor een muzikaal intermezzo. Hij voorziet zijn prachtige Groningstalige liedjes van sprankelende gitaarspel. Met zijn poëtische teksten en is hij prima op zijn plaats op een literaire avond.

Het totale deelnemersveld is als volgt:

Karel ten Haaf, Kasper Peters, Renéé Luth, Joost Oomen, Rik Andreae, Richard Nobbe, Maaike Rijntjes, Henrike Vellinga, Hanne Stegeman, Hubert Klaver, Lilian Zielstra, Jephta de Visser, Steven Gilbers en zanger Harry Niehof.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten