dinsdag 2 juni 2015

Venetië: vaporetto

Het klinkt naar lawaai, het woord vaporetti. Ondanks allerlei maatregelen om het milieu in en rond Venetië te ontzien, knetteren deze gemotoriseerde busboten lustig door het water van het Canal Grande en rond het eiland. De vaporetto is slechts één van de vele soorten watertransportmiddelen in de lagunestad, naast roeibootjes, motorboten, vrachtschuiten, platbodems, veerboten, watertaxi’s, politieboten, ambulances en begrafenisbootjes.

In deze tijd doet een ander varend verschijnsel haar intrede, de enorme cruiseschepen die tussen de eilanden Venetië en Giudecca schuiven, van een omvang waarbij de stad met torens en al in het niet verdwijnt.


De vaporetti zijn een typisch Venetiaans verschijnsel waar alle vervoer over het water gaat. In vroeger eeuwen arriveerden elke ochtend de zeilboten met hun roodbruine zeilen, afkomstig van buureilanden als het Lido, Burano en Murano om vlees, vis en groente in de stad te brengen.

>Wie zich snel van de ene wijk naar de andere wil verplaatsen, kan niet om de vaporetti heen. Ze vormen zelfs de verbinding met andere eilanden, hoewel ook grotere boten voor de toeristen worden ingezet. Die mogen echter niet door het Canal Grande omdat ze teveel golfbeweging veroorzaken.

>De naam vaporetto betekent eigenlijk ‘kleine stoomboot’ omdat ze in vroeger tijden door stoom werden voortbewogen. De Venetianen noemen hun vaporetti liever Batèo, een woord dat verwant is aan het Franse ‘bateau’ voor boot. De vaporetti kennen een 24-uurs dienst, wat belangrijk is voor wie tot in de late uurtjes moet werken of ‘s nachts nog naar huis moet.
In De kadewachter wordt uiteraard ook ruim gebruik gemaakt van de vaporetto. Een enkele keer neemt een nachtelijk tochtje met de vaporetto echter griezelige vormen aan, zo ervaart de hoofdpersoon in De kadewachter.
____________________________________________

In Groningen geen ov over het water. Maar we zullen bij de boekpresentatie van De kadewachter wel andere dingen regelen om in Venetiaanse sferen te komen. Wees van harte welkom op deze boekpresentatie op 14 juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten