vrijdag 12 juni 2015

Venetië: San Giorgo Maggiore

De kerk van San Giorgio de Maggiore staat met zijn kenmerkende campanile (toren) op een eilandje aan de oostkant van het eiland Giudecca. Je kunt er alleen komen met vaporetto lijn 82. De San Giorgio, genoemd naar de Heilige Joris die de draak versloeg, is van de kerken die een rol spelen in De kadewachter van Eric Bos ogenschijnlijk de minst belangrijke. Maar uiteindelijk vervult ze een onverwachte sleutelrol. De hoofdpersoon doet het kerkeiland slechts als halte aan, op weg naar Giudecca voor een afspraak. Daardoor ontgaat haar de bijzondere architectuur, voor een groot deel ontworpen door Andrea Palladio in de 16e eeuw, evenals de mysterieuze, bijna wandgrote schilderijen van Tintoretto in het inwendige.

Torens in Venetië willen nog wel eens omvallen. De grote campanile op het San Marcoplein zakte in 1912 zonder waarschuwing in elkaar. In oude boekwinkeltjes in Venetië is na enig zoeken soms een foto of vergeelde ansichtkaart te vinden van de ingestorte toren.

Het noodlot sloeg in 1774 ook toe toen de campanile van de San Giorgio Maggiore naar beneden kwam. In plaats daarvan verrees de 75 meter hoge campanile van waaruit je een prachtig uitzicht over Venetië aan de overkant en, nog iets verder, het dodeneiland San Michele en de andere eilanden, Murano en Burano hebt.


De grote bronzen engel op de torenspits doet dienst als windwijzer. In 1993 stortte deze engel tijdens een storm naar beneden. Die engel werd gerestaureerd en voor de zekerheid ondergebracht in de kerk. Op de spits prijkt nu een goudglanzende kopie die over de lagune uitkijkt.

Lees de uitnodiging voor de boekpresentatie van De kadewachter komende zondag om 14.oo uur. Kun je er niet bij aanwezig zijn, bestel dan alvast een exemplaar van De kadewachter en geniet al volgende week van deze mysterieuze roman over Venetië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten