zondag 21 juni 2015

Schrijver in Venetië

De hoofdpersoon in De kadewachter van Eric Bos is schrijfster. Als ze naar Venetië afreist om de Italiaanse vertaling van haar roman te presenteren, is ze zich er terdege van bewust dat door de tijden heen vele collega’s hun voetsporen in de lagunestad hebben achtergelaten. Zo logeert ze bijvoorbeeld in de hotelkamer waar de Amerikaanse schrijver Henry James overnachtte, ze stapt het hotel binnen waar George Sand haar minnaar Alfred de Musset met een Venetiaanse huisarts bedroog, ze staat op de brug bij het Arsenaal waar de Russische dichter Joseph Brodsky zijn gedichten declameerde. En ze dineert tijdens haar verblijf met een Russische schrijver op het eiland Giudecca.


Alles in Venetië is met kunst en literatuur verbonden, van Thomas Mann tot Ernst Hemingway en, niet te vergeten, Louis Couperus, onze eigen grote schrijver uit Den Haag. Couperus had in Venetië een allesomvattend en griezelig visioen waarin hij de Toekomst geboren zag worden en het Verleden in de afgrond zag verdwijnen. Alleen het Heden gaf troost en houvast.

‘En terwijl ik dit schrijf, omhuivert mij, op nieuw, als toen, de ijskoude angst… Omdat alles vergaat en verbrokkelt, en wég stort in de diepe put des Verledens… Als éénmaal ook zal neêr storten, in een wolk van gouden puin, deze kerk, deze Baziliek, deze wonderbouw: de San Marco…’

Zo reisde de Groninger schrijver Gerrit Krol in ‘Rondo Veneziano’ met Joseph Brodsky mee naar diens laatste rustplaats op het dodeneiland San Michele waar hij sinds 1996 begraven ligt.


‘Het was donker geworden. De maan kwam op. ‘Gaat er nog een boot?’, vroeg ik na enige tijd. ‘Ja’, zei Brodsky, ‘de laatste.’


________________________________________
De kadewachter, roman over Venetië van Eric Bos, is nu verkrijgbaar in elke serieuze boekhandel en kost daar € 14,90. Bestellen via internet kan via de link De kadewachter. Let op: bij de meeste internetboekhandels betaal je een toeslag. Uitgeverij Passage levert de internetbestellingen binnen Nederland zonder extra kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten