zaterdag 30 mei 2015

Venetië: Bellini

In de aanloop van het verschijnen van de Ventiaanse roman De kadewachter belicht de auteur Eric Bos een aantal elementen die typerend zijn voor de beroemde lagunestad. Om alvast in de sfeer te komen voor de boekpresentatie die ook in Ventiaanse sfeer zal plaatsvinden. Dit is de eerste aflevering.In de roman De Kadewachter van Eric Bos gaat het over het drankje Spritz, maar ook over Bellini. Vincenzo Bellini, de operacomponist uit Sicilië over wie Anton Brand een prachtig boek heeft geschreven bij Uitgeverij Passage? Nee, het gaat om de Venetiaanse Renaissance-schilder Giovanni Bellini, wiens schitterende werken in de Galleria dell’Accademia te zien zijn. Daar neemt de hoofdpersoon in de Kadewachter geregeld een kijkje. Maar ook bezoekt ze in Venetië als een echte toerist Harry’s Bar. Daar werd sinds 1934 door barkeeper Giuseppe Cipriani een bijzonder oranje drankje gemixt van gepureerde, witte perziken en een mousserende witte wijn. Tegenwoordig wordt daarvoor prosecco gebruikt. In Harry’s Bar werd deze licht alcoholische cocktail, die je lekker koud moet drinken, maar niet ijskoud, genoemd naar de schilder Bellini omdat de kleur Cipriani aan één van de schilderijen van de oude meester deed denken.

Harry’s Bar is vanouds een trefpunt van schrijvers, journalisten en kunstenaars. Wie heeft er niet zitten drinken? Ernest Hemingway, Truman Capote, Toscanini, Orson Welles, Woody Allen, Alfred Hitchcock en natuurlijk Peggy Guggenheim. Nu de hoofdpersoon in Venetië zelf een roman ten doop heeft gehouden, vindt ze het aan haar schrijverschap verplicht om in Harry’s bar aan te schuiven. De uitwerking van het drinken van enkele Bellini’s brengt de hoofdpersoon in een verrukkelijke roes die echter nogal vreemd uitpakt.

De componist Vincenzo Bellini logeerde overigens tweemaal in Venetië vanwege de premières van twee van zijn opera’s in het Teatro la Fenice, dat in De Kadewachter overigens nog een rol speelt, als de hoofdpersoon even aan de dreigende werkelijkheid wil ontsnappen en haar toevlucht in het theater zoekt tijdens een repetitie van Don Giovanni. 
_________________________________________________

De boekpresentatie van De kadewachter zal op zondag 14 juni plaatsvinden. Zie hier de uitnodiging. Die middag zal er ook Bellini zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten