vrijdag 6 maart 2015

Hogelandlopers in De Literaire Hemel

Voor De Literaire Hemel maken we altijd graag reclame, zeker wanneer er weer auteurs van Uitgeverij Passage zijn uitgenodigd.Persbericht


Drenthe, Groningen en Friesland komen aan bod in Amen

Vrijdag 13 maart is Mariëtte Haveman te gast in De Literaire Hemel. Ze is kunsthistorica en schrijfster. Haar debuutroman De foto van Faye Finsbury (2008) was genomineerd voor de Vrouw en Kultuur Debuutprijs en De vrouwenvanger (2010) stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Haar nieuwste roman heet Het huis achter de wilgen. Het gaat over twee vrouwen, die in verschillende tijdvakken in Zuidwest Drenthe leven. Het contrast loopt als rode draad door het boek heen. Historisch geheugen is onbetrouwbaar. Verhalen nemen de plaats in van de werkelijkheid.
Mariëtte kwam vroeger in vakanties veel in Boschoord, volgens haar “een betoverde plek met vennen en nevels, waar de tijd stil stond”. Daar liggen de wortels van dit boek.

Ruth Koops van ’t Jagt is dichter/schrijver en Lieke van den Krommenacker is journalist/schrijver. Samen wonnen ze december 2013 het Hendrik de Vries-stipendium met het idee voor een luistervertelling, die zich afspeelt op het Hoogeland. Daarvoor gingen ze op zoek naar verhalen van bewoners van toen en nu waarin het landschap een rol heeft. Het resulteerde in de novelle Hogelandlopers, een poëtisch verhaal over de worsteling met liefde en schuld, vriendschap en vaderschap. Aan een hoorspel over deze streek in het noorden van Groningen wordt gewerkt.

Jojanneke Liemburg, burgemeester van Littenseradeel is gepromoveerd op een proefschrift over de Friese Fedde Schurer (1898-1968), dichter, onderwijzer, politicus en journalist. Een veelzijdige en charismatische man, die wilde laten zien dat er in Friesland een serieuze literatuur bestond, gelijkwaardig aan de Nederlandse. Zijn verzen worden tot op de dag van vandaag voorgedragen. Op het standbeeld, dat in 1974 voor hem in Heereveen werd opgericht, staan de woorden: Dichter en Strider.


Presentatie: Albert Haar en Annette Timmer
Zie voor het complete voorjaarsprogramma www.literairehemel.nl


De Literaire Hemel, vrijdag 13 maart 2015 in café De Amer in Amen
Aanvang: 20.30 uur

Toegang:  € 15,00, jongeren t/m 21 jaar € 10,00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten