maandag 5 januari 2015

Activiteiten van 2014

2014 was een bewogen jaar, zeker in het boekenvak. In het begin van het jaar ging de boekhandelsketen Polare failliet, waar de grootste boekhandels van Nederland onderdeel van waren geworden. Dat leidde tot een enorme stroom cultuurpessimisme in de media. Niemand zou meer geïnteresseerd zijn in boeken, niemand zou meer lezen en niemand zou meer geld voor boeken over hebben. Ook in mijn directe omgeving waren mensen die vonden dat ik maar beter met de uitgeverij kon stoppen, en een landelijke, ook literaire uitgeverij gevestigd in Groningen zou ook al helemaal idioot zijn.

Ik heb me er niets van aangetrokken, sterker: dit was een ontwikkeling die ik al een tijdje aan zag komen. Daarom had ik al in 2013 maatregelen genomen, die zich dan dit najaar gelukkig uitbetaald hebben. Het laatste kwartaal van 2014 werd een van de succesvolste uit de geschiedenis van Uitgeverij Passage, december 201 is zelfs de beste maand tot nu toe.

En intussen hebben ook de boekwinkels zich weer opgericht. Er is veel veranderd, bijvoorbeeld in een stad als Groningen. Veel nieuwe gezichten in boekhandels (of vertrouwde gezichten in andere boekhandels), en gelukkig veel enthousiasme aldaar.

Mijn eigen strategie is altijd geweest om veel in te zetten op activiteiten, zelf georganiseerd of in samenwerking met anderen. Ook afgelopen jaar was ik daar volop mee bezig. Ik heb die activiteiten uit 2014 maar eens op een rijtje gezet:

Het belangrijkste: er zijn bij Uitgeverij Passage 14 nieuwe boeken (en vier herdrukken) verschenen in 2014. Als gebruikelijk organiseren we daar een boekpresentatie bij. Zo waren er in 2014 boekpresentaties in Amen, Amsterdam, Enschede, Gouda, Groningen (8 x) en Peize. Aanvullend waren er signeersessies en voorleesavonden in boekhandels te Assen, Groningen (3 x) en Roden.

Ook was ik vijf keer actief bij en met een pop-upstore: een keer in Zwolle en vier keer in Groningen (tijdens festivals Eurosonic en Noorderzon, en bij de Slegte en in Het Paleis).

Andere verkoopstands waren er bij (in willekeurige volgorde) Poëziemarkt Perdu Amsterdam, Hip & Happening Appingedam, Noorderburen in het Noorderplantsoen Groningen, De Wonderlijke WK Voetbalshow van Meindert Talma en Herman Sandman op Oerol Terschelling en in Vera Groningen, Nazomerzonnen Zuidlaren, Dag van de Groninger Geschiedenis, Glorious Heroes Martiniplaza Groningen, Literaire Herfstavond Zuidhorn, een symposium in Den Haag en voor het laatst 2x Culturele Zondag in Het Paleis Groningen.

Verder waren er rond twee boeken tentoonstelling: Lagen in Stad in het Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen; Groningen van boven in de Bibliotheek Groningen. Ook organiseerde ik samen met stagiaire Lilian Zielstra de eerste Indiebookday in Groningen, zit ik in de redactie van de EMG Praatfabriek, in het bestuur van de Noordelijke afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en dacht ik mee aan de Poëziemarathon. Tenslotte mag niet onvermeld blijven mijn aanwezigheid op Vers voor de Pers en Manuscripta in Utrecht. Het jaar is weer waardevol afgesloten met de Eindejaarsshow.

Daarnaast zijn  verschillende auteurs van Uitgeverij Passage bijzonder actief. Die hebben optredens van Terschelling tot Antwerpen, van Hongerige Wolf tot Poetry International. Helaas heb ik er geen overzicht van. En tot tevredenheid van de bezoeker (die ik ook ben), bestaan er ook in Groningen veel literaire evenementen, mooie vanuit de basis opgebouwde gebeurtenissen, zoals Dichtclub, Prozaclub en Kantoorpoëzie. ik bezoek ze graag. Ook in 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten