woensdag 6 augustus 2014

Vliegen boven Groningen

In de najaarsaanbieding staat ie al aangekondigd: Groningen van boven, een luxueus boek met luchtfoto's van de provincie Groningen. Koos Boertjens is luchtfotograaf die in opdracht van bedrijven en instanties foto's boven Groningen maakt (en trouwens ook van de gebieden daaromheen). Daarbij schiet hij ook veel extra foto's. Dat bracht ons op het idee daar een mooi boek van te maken,  waarin de foto's dan een verhaal over de provincie gaan vertellen.

Gister was de een na laatste fotoshoot voor het boek. Een goede gelegenheid voor de uitgever om ook maar eens aan boord te stappen. Gezeten op het achterbankje maakte hij mee  hoe dat werk, luchtfoto's maken. Met een simpel cameraatje maakte hij dit fotoverslag. Dit zijn wel erg amateurfoto's hoor, zeker als je je straks naast die van Koos kunt leggen. Maar het geeft wel mooi 'the making of' weer.


Fotograaf en piloot moeten samen goed uitkijken om de te fotograferen objecten te vinden en daar een goed positie boven te krijgen.


Vanuit het open raam schiet Koos Boertjens de foto's


Een van de thema's uit het boek wordt wonen aan het water. Daarom ditmaal ook Meerstad aangedaan, de nieuwe stadswijk waar nog plek is voor een paar duizend woningen


Bij Meerstad dit jaar een maisdoolhof, dat dan van boven een extra verrassing biedt


Zicht op het Ebbingekwartier in de Stad. Rechts Het Paleis (zetel van de uitgeverij), links de oude watertoren, nu Bovenkamer van Groningen. Dat is het hoogste theater van de stad en dus de uitgelezen plek om de boekpresentatie te gaan houden.


Je moet wel scherp blijven bij het maken van luchtfoto's. Dit was een poging om het UMCG te fotograferen


En vervolgens het noorden van de provincie in. Op de achtergrond zie je de Waddenzee


De Menkemaborg in Uithuizen


Vast object voor Koos: de Eemshaven, want hier zit een van zijn vaste opdrachtgevers


Om goed te kunnen fotograferen moet het vliegtuig soms bijzonder eng scheefhangen. Maar als je dan deze foto ziet, denk je: valt wel mee..


Hier Koos Boertjens in actie met zijn videocamera (daar is hij dus ook voor in te huren)


Het verdwenen dorp Weiwerd in het Delfzijlster havengebied


Nadat het vliegtuig omhoog geklommen was, paste de gehele Dollard in een foto


De eigen schaduw


Veilig geland: fotograaf Koos Boertjens en piloot Tom


Hiervandaan wordt gevlogen: het vliegveldje van Oostwold vlakbij Blauwestad.

De boekpresentatie van Groningen van boven is op 5 oktober in de eerdergenoemde Bovenkamer. Koos Boertjens doet voor dit boek over een paar weken nog een allerlaatste vlucht.

Lees ook nieuwe boeken dit najaar.

1 opmerking: