woensdag 16 juli 2014

De eierbal als Gronings pareltje

In het NTR-TV-programma Landinwaarts! gaan Dieuwertje Blok en Johan Overdevest op zoek naar pareltjes van lokale cultuur en traditie. Van opmerkelijke festivals tot verborgen natuurtheaters, van sterrenchefs die streekgerechten opnieuw uitvinden tot kleine musea die hun eigenaardige verzameling presenteren. Bekende artiesten vertellen bovendien hoe ze werden geïnspireerd door hun regio.

In de aflevering van vrijdag komt er aandacht voor de eierbal. Door Karel ten Haaf werd dit Groningse snackgerecht al bezongen in Van de straat. De eierbal siert het omslag van de bundel en binnenin behandelt Ten Haaf op geheel eigen, poëtische wijze het gerecht (en dan speciaal de kwaliteit bij de diverse cafetaria) in een cyclus


In het boek Gronings eten van Hans Donderwinkel staat het recept van de eierbal beschreven. In het tv-programma van vrijdag laat de kok van Restaria Zuid in Helpman zien hoe hij aan de hand van het recept de eierbal maakt. Donderwinkel en presentator Overdevest keuren vervolgens het resultaat.


De aflevering is vrijdag 18 juli rond 19.30 uur op Nederland 2 te bekijken. Alle informatie over de eierbal vind je in Gronings eten.

update:
De plannen zijn gewijzigd. Niet vanavond, maar een van de volgende afleveringen zal er aandacht voor de eierbal zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten