dinsdag 27 mei 2014

Voetbal en literatuur

De tijd dat we dachten dat voetbal en literatuur niet bij elkaar passen, ligt natuurlijk al ver achter ons. Niet voor niets bestaat er een blad als Hard gras. Zelf ben ik ook bepaald geen voetballiefhebber, maar wel een liefhebber van verhalen, zeker als ze in boekvorm verschijnen. Dus genoot ik al erg van De dronken rechtsbuiten en andere helden uit het amateurvoetbal van Herman Sandman (dit boek is overigens binnenkort weer leverbaar). Hierin ging het niet over de winnaars, maar over de verliezers, de underdogs, de klungelende amateur.

Volgende week verschijnt FC Hopeloos, waarvoor Sandman het feuilleton dat hij schreef voor tweenul omwerkte tot een roman. Centraal staat een voetbalteam uit de kelders van het amateurvoetbal met niet zo florissante resultaten. Het verhaal speelt in een fictieve omgeving, die gezien de door Sandman verzonnen dorpsnamen wel erg aan Oost-Groningen doet denken. In elk geval is het een omgeving waar naast het voetbal wel meer niet echt van wereldniveau is.In Meindert Talma vond Sandman een medestander in verhalen uit de marge van het voetbal. Talma had twee jaar geleden immers al de cd Eenmaal oranje  over deels vergeten voetballegendes uitgebracht. Speciaal voor het aanstaande wereldkampioenschap maakten Sandman en Talma de Wonderlijke WK Voetbalshow.

Die gaat op het Oerol-festival op Terschelling in première. Tweemaal daags zullen de schrijvers daar optreden. Vlak daarna is de show ook in Groningen te zien, in Vera. Daar kijken ze er kennelijk ook erg naar uit, getuige deze prominente plek op de maandagenda:


Vera staat bekend om z'n eigen posters voor optredens. Willem Kolvoort maakte weer een mooie voor de show van 25 juni:

Op zaterdag 7 juni zijn Herman en Meindert te gast in het Vara-radioprogramma Spijkers met Koppen. Naast Terschelling en Groningen is hun WK-show in elk geval nog te zien in Utrecht en Amsterdam. Meer optredens zitten in de planning. Ook in het najaar toeren beide schrijvers verder met hun show. Want ook dan zijn er mooie verhalen over voetbal te vertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten