dinsdag 22 april 2014

Een ongemakkelijke winnaar

Lilian Zielstra kreeg vanavond te horen dat ze het beste Nederlandstalige verhaal had geschreven voor de verhalenwedstrijd 'Oneindig'. Paul Meis schreef het beste Engelstalige verhaal. Dit werd bekendgemaakt tijdens de presentatie van de verhalenbundel Oneindig, waarin de beste tien inzendingen van de wedstrijd geplaatst zijn.


De jury (dit jaar bestaande uit uit Doeko Bosscher namens de universiteit, Christien Boomsma namens de Universiteitskrant, Tom Groenendijk namens Flanor en Anton Scheepstra namens de uitgeverij) beoordeelt de ingezonden verhalen zonder namen van de inzenders erbij. Er wordt dus puur op de kwaliteit van de verhalen gelet. Opvallend was ook dit jaar weer de slordige manier van inleveren van sommige aspirant-schrijvers (ik bedoel maar: een alinea-indeling hoort er gewoon bij), maar gelukkig komen de beste verhalen snel boven drijven. De jury kon daar na enige discussie tien voor de bundel uitkiezen. Over de uiteindelijke Nederlandstalige winnaar was minder discussie: dat ene verhaal stak er toch wel echt boven uit.

Een beetje ongemakkelijk werd het toen bekend werd wie dat winnende (Nederlandse) verhaal had geschreven: Lilian Zielstra dus. Want zij is ook nog een de huisdichter van de RUG (en daarmee verbonden aan de UK) en momenteel stagiaire bij Uitgeverij Passage. Moesten we dan onze keuze gaan heroverwegen? Nee, want Lilian is een terechte winnaar met haar verhaal, en dat heeft de jury blind zonder kennis van wie het geschreven heeft zo bepaald..

Intussen staan er in de bundel Oneindig tien mooie verhalen van tien talentvolle schrijvers. te hopen is dat we mee van hen zullen horen. Oordeel ook zelf; Oneindig is te koop bij UK en de uitgeverij, en kost maar € 7,50

Maarten Praamstra maakt een mooi verslag van de avond zelf op SLAG, waarin hij o.a. een lans breekt voor deze wedstrijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten