donderdag 20 februari 2014

Weer een mooie avond Prozaclub

Gister was de tweede aflevering van de Prozaclub in café Marleen en na die tweede editie kunnen we voorzichtig concluderen dat deze nieuwe literaire avond een succes is. Dat succes ligt in de eerste plaats aan de vier vaste leden van de Prozaclub. Bill Mensema, Herman Sandman, Meindert Talma en Rosa Timmer zijn weliswaar totaal verschillende schrijvers, ze vinden elkaar ook wel op verschillende terreinen. Denk aan een literair niveau dat hen aan elkaar gewaagd maakt, maar ook aan een soort nuchtere noordelijkheid, humor en de nodige zelfrelativering. Daar komen dan bij de prettige ambiance van café Marleen, het gretig toegestroomde publiek en alweer een prachtige gastauteur (deze maand Igor Wijnker).

Liesbeth Dijkman maakte foto's:


Rosa Timmer, vers afkomstig van haar werk op de stadsredactie van het Dagblad van het Noorden, verklapte wat zij tegenwoordig óók schrijft voor die krant. In de tweede helft kwam ze met een bloedserieus en ontroerend familieverhaal.


De Prozaclub heeft wel een tijdlimiet, die de eerste keer nog overschreden werd. Nu is de stelregel: of tweemaal columns of ander kort werk voorlezen, of eenmaal een langer verhaal. Dat laatste is geschikt voor Meindert Talma. Die las ook ditmaal weer voor uit zijn roman in wording, die het vervolg op Kelderkoorts moet worden. Deze keer ging het verhaal over Johan, die op een van zijn eerste cd's al figureerde in het liedje 'Onze Johan'.


Herman Sandman las in de tweede helft inderdaad columns voor, maar begon met het voorlezen van het eerste hoofdstuk van zijn (jawel!) roman, die (jawel!) gepland staat in mei te verschijnen.


Bill Mensema had weer een langer stuk, een ontroerende ballade waarin actuele opinies aan orde kwamen zoals alleen Mensema die kan verwoorden. En waarbij hij met het nemen van een slok koffie de stemming zo kan laten stijgen zoals alleen - enfin: je begrijpt het.


Gastschrijver van de maand was Igor Wijnker. In zijn eerste lezing droeg hij uit zijn boek over Ton Boot een zeer vermakelijk scene voor waarin de interviewtechniek van local hero Piet van Dijken gefileerd werd. In zijn tweede sessie las hij voor uit nieuw werk dat een boek over Groningen en de Groningers moet worden (en waar hij nog geen uitgever voor heeft).

Groningen heeft er met de Prozaclub een aantrekkelijke literaire avond bij. De club is nu elke derde woensdag van de maand in café Marleen. Eerstvolgende aflevering is dus op 19 maart. Dan is Lupko Ellen de gast. In april is dat dan Erik Harteveld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten