dinsdag 25 februari 2014

Bezienswaardig: Lagen in Stad

Vijfentwintig archeologische vondsten in de stad Groningen vormden de onderwerpen voor evenzovele verhalen in Lagen in Stad, Nu zijn deze voorwerpen te zien in de gelijknamige expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Eerder berichtten we al over de opening van deze tentoonstelling, in dit blog wat meer beelden om te laten zien hoe bezienswaardig deze uitstalling is.


Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in een paar van de oudste panden van de stad. Gevolg is daarom een hoeveelheid doorgangen, trappetjes en ruimtes. Maar laat je niet in de war brengen: gewoon de route volgen (genoeg fraais te zien intussen) en dan stuit je vanzelf op het begin van 'onze' expositie.


Opzet van het boek Lagen is Stad was dat een literair auteur zijn of haar fantasie over een van de archeologische vondsten liet gaan, waarna een archeoloog de feiten vertelt. Delen van de teksten uit het boek zijn ook in de tentoonstelling gebruikt, samen met de tekeningen van Remco Nieboer. Herman Sandman (hierboven) liet zich voor zijn verhaal inspireren door een middeleeuws beeld van een figuur met een groot geschapen voorkomen. In werkelijkheid blijkt dat een piepklein beeldje.


Ronald Ohlsen koos een muziekinstrument als uitgangspunt voor zijn verhaal. Deze fluit uit de 12e of 13e eeuw werd opgegraven bij recente werkzaamheden aan de Grote Markt.


Scherven van een bord inspireerden Lupko Ellen tot een verhaal waarin tijdens een erotisch rendez-vous in een café een bord te pletter valt. Op de tentoonstelling is dit verhaal verwerkt tot een filmpje. Daarin wordt deze seksscène door Beno Hofman en Rosa Timmer nagespeeld, maar weer heel anders dan je zou verwachten.


Bij Leegkerk werden 129 schoenen gevonden. Enkele staan op de expositie.Voor het boek maakte Ruth Koops van 't Jagt er een verhaal over.


Met deze expositie Lagen in Stad houdt het museum een try-out voor een nieuw speerpunt: de geschiedenis van Groningen. Vandaar dat de krant er ook zo prominent aandacht aan schenkt.


De tentoonstelling loopt tot en met 4 januari 2015. Het boek Lagen is Stad is ook te koop in de museumwinkel. Verder kun je het boek in de betere boekwinkel verkrijgen, of via internet zonder bijkomende kosten bestellen bij de uitgeverij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten