maandag 28 januari 2013

Heleen Bosma, provinciedichter

Groninger, Fries of Drent kun je jezelf gewoon noemen, zelfs Noorderling kan. Maar niemand noemt zichzelf Overijsselaar. Dit vertelde Heleen Bosma vanmiddag nadat zij was benoemd als de nieuwe provinciedichter, of beter: Dichter bij Overijssel.

In het gedicht dat Heleen bij wijze van dank uitsprak, liet ze horen hoe al die puzzelstukjes die deze provincie vormen uiteindelijk bij elkaar kunnen passen. Wat hebben die delen eigenlijk gemeen? Heleen Bosma gaat het de komende twee jaar poëtisch onderzoeken. Met de noodzakelijk fusie van de noordelijke provincies in het verschiet, is dat wel een onderzoek dat we ook hier maar eens moesten volgen.


Heleen Bosma werd tot Dichter bij Overijssel verkozen omdat haar ingezonden gedichten de juiste mengeling hebben van literaire kwaliteit, toegankelijkheid en betrokkenheid bij Overijssel. Eerder was Bosma stadsdichter van Deventer. Van die functie nam ze in 2011 afscheid met haar bundel Oostenwind. Die bundel getuigt al van de lijn die ze de komende twee jaar wil voortzetten. De provinciegedichten worden uiteindelijk verzameld in een bundel die door een Tukkerse collega-uitgever. Heleen Bosma hoopt dat ook die zich over twee jaar Overijsselaar noemt.

Lees over deze benoeming ook het persbericht van de provincie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten