vrijdag 11 november 2011

Vol literair weekend

Vamba Sherif behoort niet tot de bekendere in Groningen woonachtige schrijvers, terwijl hij toch al een aantal romans bij uitgeverij De Geus publiceerde. Ik leerde hem kennen doordat hij een aantal malen aan Proza Proeven meedeed. Zaterdag 12 november presenteert hij zijn nieuwe boek De getuigen om 13.00 uur in Het Heerenhuis. De schrijver Babah Tarawally en de schrijfster Yasmine Allas zullen zijn feestje opluisteren. Meer informatie bij zijn nieuwe uitgeverij Babel en Voss.

In het kader van de vernieuwende schrijfcursus de webschrijvers geeft René Appel zaterdag vanaf 14.00 uur een college in Het Paleis. Vorige week deed Lupko Ellen dat al een keer, en die komt volgende week ook nog een keer terug. Laatste gastdocent is Elle van Rijn (op 26 november). Deze gastcolleges zijn trouwens voor iedereen toegankelijk, je hoeft dus niet perse aan de schrijfcursus mee te doen. Meer informatie bij het programma.

Iets minder literair , maar wel heel Gronings: om twee uur kookles van de dames van kruidnotenkookboek bij boekhandel Van der Velde.

Dat wordt dus een volle zaterdagmiddag, want om vier uur is alweer de uitreiking ven Het Beste Groninger Boek 2011, waarvoor o.a. Lupko Ellen en Herman Sandman genomineerd zijn. Het is jammer voor de inzet van de juryleden, de schrijvers en hun uitgevers dat dit niet wat beter georganiseerd wordt - op de website van de organisatie heet de prijs bijvoorbeeld 'Prijs Groninger boek'. Ik heb daar ook over geklaagd, maar gezien de reacties van de organisatie had ik dat beter niet kunnen doen. Dan volgend jaar dus maar niet meer inzenden.
Deze prijs is dan een van de onderdelen van het festival Het Grote Gebeuren dat in drie dagen tijd interessante schrijvers als Armando, Rascha Peper, Robbert Welagen, Tommy Wieringa, Jan Brokken, Connie Palmen en Gummbah naar Groningen haalt. Mooi programma, maar dit had natuurlijk net zo goed in Tilburg kunnen staan, want enige verbintenis met door andere parijen georganiseerde literaire activiteiten (zie boven) is er niet, laat staan met het literaire leven in de stad.

En Uitgeverij Passage dan? Even een rustig weekendje voor onze sterren (al geeft Irene Wiersma een besloten concert), zij treden de komende tijd wel weer overal in het land op. Maar over een maand gaat de uitgeverij het literaire jaar nog op bijzondere wijze afsluiten. Blijf ons volgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten