woensdag 2 november 2011

Tentoonstelling Henk Romijn Meijer

Boekhandel Godert Walter is tot en met 19 november het podium voor een expositie over Henk Romijn Meijer. De presentatie omvat foto’s uit het onlangs verschenen boek ‘A Love Supreme’, privékiekjes en platenhoezen.

Voor schrijver Henk Romijn Meijer (1929-2008) was jazzmuziek een ‘levenslange jeugdpassie’ die begon op zijn elfde en die hem nooit meer los zou laten. Niet alleen komt de jazz voor in menig van zijn korte verhalen en romans, hij schreef eveneens beschouwingen, recensies en interviews over en met toonaangevende jazzmusici, zoals Miles Davis, George Coleman, Herbie Hancock, ‘Cannonball’ Adderley en John Coltrane.

Die artikelen verschenen in de meest uiteenlopende publicaties, van NRC Handelsblad tot het Jazz Bulletin, en van Vrij Nederland tot gelegenheidsuitgaven. De verspreide jazz-stukken van Romeijn Meijer, geschreven tussen 1949 en 2002, werden onlangs gebundeld door Afdh uitgevers en in een ruim geïllustreerd boek: A Love Supreme.

De in Zwolle geboren Henk Romijn Meijer debuteerde in 1956 met het verhaal Consternatie dat in twee jaar eerder bekroond was met de Reina Prinsen Geerligsprijs.

Er volgden verhalen en romans waaronder Bon voyage, Napoléon, De Amerikaantjes en Oprechter trouw. Zijn ‘jazzautobiografie’, Een blauwe golf aan de kust, verscheen in 1986. Wellicht zijn meest bekende boek is Mijn naam is Garrigue, de reconstructie van een historische moord in de Dordogne.

Ook het literair tijdschrift De Parelduiker besteedt aandacht aan Henk Romijn Meijer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten