maandag 21 november 2011

Genomineerden Hendrik de Vries Stipendium 2011

Dankzij internet en de sociale media blijft ook niks geheim. Een officieel persbericht is er nog niet, maar de genomineerden voor het komende Hendrik de Vriesstipendium twitterden en facebookten er al lustig op los, toen zij afgelopen weekend de heugelijke brief van de gemeente Groningen in de bus kregen.
Zo is nu bekend dat uit de twaalf inzenders vier genomineerd zijn gekozen: Fieke Gosselaar (al jaren op prachtige wijze in de streektaal aan het dichten), Joost Oomen (net afgezwaaid als huisdichter van de Rug en daarom al een bundel op zijn naam staan), Marcella Veldthuis (binnenkort debuterend met haar boek Boven water) en Irene Wiersma (die nog maar net gedebuteerd is met Wat u?)

De vraag is dus wie de volgende twee delen in de Hendrik de Vries-reeks gaan vullen, na Jurre van den Berg, Joanna Serrado, Ralph Aarnout, Rosa Timmer en Hans Aarsman. De auteurs van de delen 6 en 7 worden op donderdag 15 december om 16.30 uur bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het USVA theater aan de Munnekeholm 10 te Groningen. Daar is dan muziek door Pedro Vaz, waarna wethouder van Cultuur Ton Schroor de winnaars van de stipendia bekend gaat maken.
Ik heb zelf wel voorkeuren, maar ik zit niet in de jury. Dus ben benieuwd waar die jury dit keer mee komt. Deze jury bestaat voor het stipendium 2011 uit: Liesbeth Grotenhuis (curator Gasunie en voorzitter van de jury), Ronald Ohlsen (dichter, schrijver en docent RUG), Leo Delfgaauw (FMI), Barend van Heusden (hoogleraar RUG), Lupko Ellen (schrijver), Annemarie Kok (hoofdredacteur Noorderbreedte, publicist en journalist). Ze heeft het zichzelf niet echt gemakkelijk gemaakt, maar ja: het niveau onder aanstormend talent in Groningen ligt ook hoog. Wie het ook worden, het belooft in elk geval een prachtige uitbreiding van de steeds boeiender wordende reeks te worden. Die boeken zullen dan in het najaar van 2012 verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten