maandag 31 oktober 2011

Verbrande schepen in Groningen

Na zo'n lekker doorlopende en feestelijke presentatie van Verbrande schepen in Zwolle was het gister tijd voor de inhoud.
Paul Gellings werd op de uitgeverij geïnterviewd door Marcel Möring. Het was Möring opgevallen dat de hoofdpersoon van Verbrande schepen vele vormen van eenzaamheid beleeft. De sfeer in Marseille, waar de ik-figuur uiteindelijk belandt, doet Dantesk aan. Möring zag dan ook wel overeenkomsten met zijn eigen werk, maar daar ging de middag verder niet over. Verrassend vond de interviewer dat de roman ondanks alle beladenheid allerminst een somber boek is geworden.
Paul Gellings vertelde dat hij met Word had gezocht naar woorden als 'nevel', 'somber' en 'zonsondergang', en deze termen er nog een paar keer uit had gehaald. 'Je bent een romanticus', vond Möring.
Tijdens het voorlezen gaf Paul Gellings nog wat extra toelichting. Zo blijken bepaalde passages uit de roman in Groningen te spelen. iets wat je alleen maar na aanwijzingen van de auteur ziet.
Deze foto's zijn gemaakt door Jos Jorritsma, zodat je op de laatste nog ziet hoe ik vanuit mijn eigen hoekje het officiële gedeelte van de bijeenkomst afsloot. Het bleef nog lang onrustig op de uitgeverij...
Van die nazit nog even deze foto waarop Paul Gellings praat met Rutger Kopland en zijn vrouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten